iş güvenliği paketi kazaların ve ölümlerin önüne geçer mi?

Emekli İş Güvenliği Baş Müfettişi Mehmet Bingöl ‘İş Güvenliği Paketi’nin işe yarayacağını ancak bazı eksikliklerin olduğunu söyledi. Bingöl bu eksiklikleri 5 ana başlık altında AjansHaber’e anlattı.
İş Güvenliği Teklif Al İş Güvenliği Hizmetlerimiz

İş Güvenliği Paketi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iş kazalarının önüne geçmek ve işçilerin çalışma şartlarını iyileştirmek için yeni ‘İş Güvenliği Paketini açıkladı. Pakette sertifikası olmayan işçilerin çalıştırılamayacağından iş yeri şeflerine iş güvenliği uzmanı olma zorunluluğuna kadar birçok değişiklik var. Şimdi bu paketin işe yarayıp yaramayacağı tartışılıyor.

Mehmet BİNGÖL Emekli Baş İş Güvenliği Müfettişi – A Sınıfı İş güvenliği Uzmanı

İş Güvenliği Paketi kazaların ve ölümlerin önüne geçer mi?

Türkiye’de toplam iş yeri sayısı 1,6 milyon civarında. Bu iş yerlerinde her yıl yaklaşık 7 bin 500 iş kazası oluyor. İstatistiklere göre iş yerlerinin yüzde 95’inde iş kazası, yüzde 99,5’inde ölümlü iş kazası olmuyor. Türkiye’de her iş yerinde ortalama 10 tehlikenin bulunduğu göz önüne alınırsa 1,6 milyon iş yerinde 16 milyondan fazla tehlike olduğu öngörülüyor. Peki, uygulamaya konulacak bu paket iş kazalarının ve işçi ölümlerinin önüne geçebilecek mi? Emekli İş Güvenliği Baş Müfettişi ve A sınıfı Güvenlik Uzmanı Mehmet Bingöl yeni paket ile şans eseri kaza olmayan işyerlerine ödüllendirme uygulamasının çok yanlış olduğunu belirterek bu kararın müfettiş tespitine bağlanması gerektiğini söyledi. Paket genel olarak işe yarayacağını ama bazı eksikliklerin olduğunu söyleyen Emekli İş Güvenliği Baş Müfettişi ve A sınıfı Güvenlik Uzmanı Mehmet Bingöl AjansHaber’e o eksiklikleri şöyle anlattı:    

DEĞİŞKEN İŞ YERLERİ DAİMİ İŞ UZMANI GETİRİLMESİ

“DEĞİŞKEN İŞ YERLERİ RİSKLİ OLDUĞU İÇİN SÜREKLİ BİR UZMANIN BULUNMASI GEREKİR”

İş Güvenliği Paketi Değişken ve değişken olmayan iş yerleri olarak ayrım getiriyoruz. Madenler, inşaatlar ve tersaneler değişken işyerleri kapsamına giriyor. Çok tehlikeli sınıfa girer. Benzin istasyonu da tehlikelidir. Ancak değişken iş sınıfına girmez. Değişken iş yerleri çok risklidir. Onun için bu işyerlerinin sürekli olarak daimi iş güvenliği uzamanı nezaretinde çalışması gerekir. Edirne Uzunköprü’de ki madende daimi iş güvenliği uzamanı olsaydı ocağında grizu patlaması olmayabilirdi. İşçiler inşaatların tepesinde hiçbir güvenlik önlemi almadan çalışıyor. Daimi iş güvenliği uzmanı olsaydı o hareketi yapamazdı. Onun için değişken iş yerlerine daimi iş güvenliği uzmanının getirilmesi lazım. Şu an ki düzenlemeyle ayda birkaç saat geliyorlar. İşçi sayısına göre bu süre değişiyor. 10 kişiye 2 saat veriyor. Bu süre yetmez. 2 saat gelen iş uzmanının yanında bir de dimi olarak orada bulunan uzmanın olması lazım.

SANAL İÇ GÜVENLİK ARŞİVİ

“ARŞİV DENETLEMELERİ KOLAYLAŞTIRACAK”

Her iş yeri sanal ortamda bir arşiv oluşturacak. İş güvenliği uzmanı ya da müfettiş onlara ulaşabilecek. Tedbirsizliklerin fotoğrafları, hangi eğitimlerin alındığı, kimlerin çalıştığı, hangi risklerin bulunduğu o arşivde bulunacak. Bunun faydası Bakanlık Müfettişleri iş yerinin şifresini alıp bilgilere ulaşabilecekler. Bütün iş yerleri sanal olarak gözlenebilecek. İş yeri sahipleri sürekli kontrol altında bulunduğu için yaptırımlardan kaçamayacaklar. Müfettişler Ermenek’te madenin sitesine bakarak ‘İmalata gidiyorsunuz ama sondaj yapmıyorsunuz diye müdahale edebilirdi. Soma’da da ‘Eski imalata gidiyorsunuz. Gaz ölçüm cihazları limitlerin üzerine çıkmış ama siz müdahale etmiyorsunuz’ diyebilirdi. Gazın çıkışını bile müfettiş internet ortamında izleyebilecek. İşverenler bu yöntem ile devlet tarafından sürekli izlendiğini bilecek. İşveren sürekli kontrol altında olduğunu bilse artık bunu yapamayacak. Caydırıcılığı olacak. Başbakanın önerdiği madenlerdeki imalat haritalarının online olarak bakanlıklara gönderilmesini biz genelliyoruz. Bütün iş yerinde uygulanması lazım.

İŞ GÜVENLİĞİ

“KARNE İLE MÜFETTİŞLER BÜTÜN BİLGİLERE KOLAYCA ULAŞABİLECEK”

İş Güvenliği Paketi Bütün işçilerin, işverenlerin, uzmanların ve müfettişlerin karnesi olacak. Yanlışlık yapıldığı zaman, herhangi bir eğitimi almadıkları zaman bunun önüne bu karne ile geçilebilecek. Çalışma Bakanlığının İSG Takip diye bir sistemi var. SGK ile paralel çalışıyor. Hangi iş yerin de hangi içi sigortalı olarak çalıştığı orada görülüyor. Orada bütün çalışanların karnesi olacak. Mesela işçinin mesleki eğitim belgesi yok. O zaman işçi bir iş yerine başvurduğu zaman işveren sisteme girip işçinin belgesi olup olmadığını görebilecek. Böylece iş baştan çözülmüş olacak. Çalışanların belgelerinin olup olmadığı denetlenebilecek. Sen bu işçileri çalıştırıyorsun ama yeterli belgeleri yok. Belgeler ya tamamlatılacak ya da iş yerine ceza kesilecek. Müfettiş teftişe girmeden denetleyip ceza yazabilecek. Bunun cezası şuan asgari olarak 1.120 lira. Kurallara uymayan işverenlerin cezaları istisnasız yemesi lazım. Bu cezanın yüzde 1 pirim verilecek. 11lira 20 kuruşu uygunsuzluğu tespit eden uzaman veya müfettişe verilirse bu da teşvik olur. Türkiye’de 1 buçuk milyondan fazla iş yeri var ve istatistiklere göre her iş yerinde ortalama 10 tane uygunsuzluk var. 15 milyon tane uygunsuzluk var. Bunu gidermeyen iş yeri sahipleri de bunun yüz katı bin 120 lira ceza alacak.

YARDIMCI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

“UZMANLARA TECRÜBE KAZANDIRILMALI”

Şu an ki mevzuattaki en önemli noksanlıklardan bir tanesi çok kısa bir sürede 83 bin tane uzman yetiştirdik. Bu uzmanlar yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değiller. Bu uzmanlar bütün eksiklikleri göremiyorlar. İş güvenliği uzmanlarına tecrübe kazandırılması lazım. Bir iş yerine bir uzman gidiyor. İkinci uzmanın gitmesi yasak bu çok büyük bir yanlışlık. Bir uzman ayda 20 saat gidiyorsa 20 saat te yardımcı uzman gitsin. Başbakanın açıkladığı pakette iş yeri uzmanlarının çalışma saatleri çoğaltılacağı söyleniyor. Değişken iş yerlerinde daimi uzmanın yanında bir de yardımcı iş güvenliği uzmanı getiriyoruz. Bir uzmanın gözünden kaçanı diğer uzman far edebilir. İş yerlerinde ‘İşletme Körlüğü’ denen bir şey vardır. Elektrik mühendisinin gördüğünü maden mühendisi göremeyebilir. Kimya mühendisinin gördüğünü makine mühendisi göremeyebilir. Değişik branşlarda değişik vasıflarda uzmanların gitmesi gerekir. İşverenler bundan şikayetçi. ‘Ben iş uzmanı çalıştırıyorum ama müfettiş gelip benim iş yerimi uzman beni uyarmadığı için kapatıyor. Bana riskleri ve tehlikeleri gösteremiyor’ diyor.

 “ÖDÜLLENDİRME VE CEZALANDIRMA “SADECE İŞVEREN ÖDÜLLENDİRİLMEMELİ”

İş Güvenliği Paketi Ödüllendirme ve cezalandırmanın mutlaka olması lazım. Eksiklik tespit edildiği zaman hemen cezalandırılmalı. ‘Pakette İş kazası olmayan iş yerlerine ödül vereceğiz’ diyorlar. Bu çok yanlış. Birçok iş yerinde kaza olmadı ama bu kaza olmayan iş yerinde her şey yerinde demek değildir. 50- 60 tane uygunsuzluk olan yerlerde kaza olmamış iş yerleri var. Şans eseri kaza olmamış iş yerlerine ödül verecekler. Bazı iş yerleri bunun yüzünden olan kazayı bile bildirmeye bilirler. Zaten kaza olduğu zaman iş işten geçiyor. Giden geri gelmiyor. Açıklanan pakette sadece işvereni ödüllendirme var. İşçi, uzman ve müfettişin de ödüllendirilmesi gerekiyor. Görevini yerine getirmeyene ödülden mahrumiyet ve ya ceza olmalı.

Call Now Button